Dobry den,bydlime v najmu v obecnim byte. Chteli bychom si zde postavit plechovou garaz na auto.. je tu misto na travnatem povrchu nebo na plose,kde je napul asfalt a napul drť z kamenu,ktere je brano jako parkoviste,i kdyz tak vedene neni... co musim udelat,podat ohlaseni? Musi se to resit na zastupitelstvu obce? Starosta to nechce povolit,ale o tom sam nerozhoduje,nemylim-li se. Dekuji za odpoved


Odpověď

No, tak toto je dost složité. Z hlediska státní správy umístění garáže musí umožňovat územní plán vaší obce. To je nepřekročitelné, z toho se nedají udělovat výjimky. Změnit územní plán lze jen obtížně.

Většinou kolem bytovek územní plány mají „Veřejná prostranství“ a velice často v takovýchto plochách je umisťování garáží uváděno jako nepřípustné využití.

Pokud vám úřad územního plánování sdělí, že tam garáž lze povolit, musíte získat souhlas vlastníka pozemku. Pro stavební úřad stačí pouze písemný souhlas uvedený na situaci. U malých obcí takovéto souhlasy opravdu často dává starosta. Ale např. u větších měst vám souhlas nedají, tam budou chtít podepsat (uzavřít) nájemní smlouvu. Tu schvaluje rada města.

Na vašem místě bych zkusil podat žádost přímo radě nebo zastupitelstvu vaší obce. Ovšem názor starosty málo kdy přehlasují. Napřed opravdu zkuste úřad územního plánování….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování