Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zda u cihel Heluz STI 38cm a cihel Heluz FAMILY 38cm na obvodové zdivo je nutnost počítat do budoucna se zateplením případně jakým nejlépe. Jedná se o nízkoenergetický bungalov 120m2. Předpokládám, že Heluz FAMILY mají lepší vlastnosti než STI, takže budou lepší volba. Nebo jsou rozdíly jen zanedbatelné? Děkuji za odpověď. Chalupa
P. S. Pokud se již na tento dotaz odpovídalo, tak se omlouvám.

Odpověď Dobrý den, pane Chalupo.

Dovolte mi odpovědět na Váš dotaz.

Pro Vaši lepší orientaci v tepelné problematice pár údajů na začátek. Norma ČSN 73 0540-2 (2011) definuje základní požadavky na součinitel prostupu tepla obvodovou konstrukcí jako veličinu „U (W/m2.K). Čím bude hodnota nižší, tím lépe.

-Požadovaná hodnota U=0,30 (W/m2.K)
-Doporučená hodnota U=0,25 (W/m2.K)

V tomto porovnání uvádím hodnoty pro zdivo z Vámi zmiňovaných cihel bez dodatečného zateplení:

-HELUZ Family 38 U=0,19 (W/m2.K)
-HELUZ STI 38 U=0,22 (W/m2.K)

Předpokládám, že musíte dodržet šíři zdiva 38cm. Pak pro stavbu nízkoenergetického bungalovu doporučuji zvolit cihlu HELUZ Family 38. Případně lépe ještě její „výkonnější“ alternativu a to cihlu plněnou polystyrenem HELUZ Family 38 2in1 s hodnotou U=0,15 (W/m2.K)! Investice do lepší cihly se vždy vyplatí. Pro představu ceny Vám rádi zpracujeme kalkulaci na základě zaslaného projektu na adresu projekty@heluz.cz .

Pro více informací o technických parametrech naleznete v technické příručce pro projektanty a stavitele na tomto odkazu: http://www.heluz.cz/cs/ke-stazeni/prirucky

Doporučení na závěr. Pro to aby jste dosáhl co nejlepšího výsledku nízkoenergetické stavby, je také velmi důležitá orientace stavby na pozemku vzhledem ke světovým stranám. Vhodným umístěním, můžeme počítat s „pasivními“ zisky ze slunečního tepla a zkrátiti si tak otopnou sezónu. Proberte toto vhodné řešení s Vaším projektantem, případně Vám projektanta i doporučíme.

V případě dalších dotazů mně neváhejte kontaktovat.

Přeji pěkný den.

Karel Stříbrný
manažer technického poradenství
mobil: + 420 606 774 087
email: stribrny@heluz.cz
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.