Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně následující situace. Vlastním pozemek, kde z jedné strany je obecní komunikace a z druhé strany je soukromý pozemek, který patří mě a sousedovi. Bude na něm příjezdová cesta k jeho domu a zároveń i mému. Jakou musím dodržet minimální vzdálenost od společné cesty? Je možné stavět na hranici této cesty když tam nebudou okna? Jaká je vzdálenost když tam okna budou? V případě, že je nezbytný odstup lze postavit aspoň garáž s vraty orientovanými na společnou cestu na hraně pozemku? Jaká je nezbytně nutná vzdálenost od obecní komunikace pro stavbu domu? Mockrát děkuji za odpověď a omlouvám se za hromadu otázek.

Odpověď Tak musíte podstoupit samostudium: na internetu si najděte vyhlášku 501/2006 Sb. (včetně novely) a třikrát po sobě si přečtěte § 25 (vzájemné odstupy staveb) a nejméně 3x §20 bod 7. Potom si vytiskněte situaci z katastru nemovitostí, nejlépe 1:1000 a do ní nakreslete tužkou, kde byste chtěli stavět dům, kde garáž…. A hurá na stavební úřad a pak na úřad územního plánování….

Ono tam totiž může být víc věcí, které bez znalosti konkrétní situace nelze obsáhnout. Tady se opravdu vyplatí ty úřady navštívit, dobře poslouchat jejich názory a pak upravit záměr. Konečné slovo nakonec do toho musí vznést projektant.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování