Dobrý den, mám dotaz k povolení stavby v rozporu s územním plánem města. V našem městě došlo k přestavbě bývalého hotelu na bytový dům. Objekt se nachází na pozemku určeném územním plánem pro občanskou vybavenost. Prodej této nemovitosti z majetku města současnému majiteli odsouhlasilo v roce 2016 zastupitelstvo města za účelem vybudování bydlení pro seniory. Během výstavby požádal majitel o změnu stavby před dokončením na bytový dům. Tato změna mu byla stavebním odborem vykonávajícím svoji činnost nezávisle na městském úřadu povolena a v roce 2019 byl udělen kolaudační souhlas. Dotazoval jsem se z pozice zastupitele města na stavebním úřade, kdo tuto změnu schválil, ale požadovaná informace mi byla ze strany tohoto odboru odepřena. Můj dotaz zní, zda a jakým způsobem jde zpětně zneplatnit vydané stavební povolení a kolaudační souhlas? Případně kde a jakým způsobem zjistit, kdo tuto změnu odsouhlasil. Děkuji

Odpověď Pozor na jednu věc: Každý územní plán má regulaci ploch formulovanou odlišně. Takže se mohlo stát, že v uvedené ploše je podmíněně možné bytový dům umístit. Opravdu se velice přesně musí prostudovat text územního plánu.

Za druhé: objekt je právně to, které plochy v něm převládají. Jestliže plocha bytů bude o 1 m2 menší, než kanceláře a prodejny, nebude objekt bytovým domem, ale domem občanské vybavenosti. Takže se může stát, že bude regulaci územního plánu splňovat….

Protože je to velice zamotaná problematika, jedině možné je zaslat žádost na krajský úřad o přezkum. Pokud se vám podaří základní dokumenty v kopiích získat, zajel bych tam osobně…..

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování