Dobrý den,
vlastním pozemek, který je veden jako orná půda a chtěla bych na něm postavit dřevěný přístřešek na dříví.
Je možné na orné půdě něco postavit nebo bych musela změnit část pozemku v katastru? Případně jsou nějaké limity pro stavbu, aby nebylo potřeba řešit povolení. Hledám co nejjednodušší řešení. Moc vám děkuji za váš čas a za odpověď.

S pozdravem,

Soukupová

Odpověď Špatně položená otázka….. O tom, zda na nějakém pozemku můžete něco postavit, nerozhoduje, jak je pozemek zapsán v katastru nemovitostí, ale územní plán vaší obce. A každý územní plán má jednotlivou regulaci (přeloženo – co jde a co nejde na tom pozemku stavě) ploch stanovenou odlišně.

Takže na stránkách obce si otevřít územní plán (je to uloženo i na webu krajského úřadu), pak je potřeba najít si tam to místo s vaší parcelou a to základní si v legendě pak přečtete. Ale pozor, územní plány mají i textovou část a tam jsou uvedeny další a další věci. Takže nakonec napište na úřad územního plánování (jsou na bývalých okresních úřadech) dotaz a teprve potom budete mít jistotu, co na tom pozemku lze a co ne realizovat.

Každý by dnes měl alespoň něco málo vědět o územním plánu obce, kde vlastní nějakou nemovitost. Opravdu z územních plánů vyplývají lidem docela dost závažné věci …..

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování