Dobrý den, vlastníme zahradu v okrajové části města v zastavěném území, okolo jsou bytové i rodinné domy. Na pozemku je zahradní chata plochy 15 m2 s číslem evidenčním pro rodinnou rekreaci. Je to plocha pro rekreaci a není jí tak možné zastavět stavbou pro bydlení. Dle návrhu připravovaného územního plánu by město tuto plochu chtělo využít jako městskou zeleň, UP se bude tento rok projednávat. Existuje reálná šance, jak do procesu zasáhnout a změnit parcelu na stavební pozemek? Díky.


Odpověď

Zákonná cesta samozřejmě je – pokud jste nesledovali vývěsky (třeba elektronicky) vezměte papír a tužku a vyražte na úřad územního plánování. Proces projednávání územního plánu je dost složitý a vše se projednává zveřejňováním na úřední desce, nikdo vás nebude přímo obesílat.
Ten proces má zákonem stanovené termíny, kdy lze podávat námitky a připomínky. A na to potřebujete ten papír a tužku. Takže pokud bude ještě zveřejněna lhůta k podávání námitek a připomínek, určitě ji využijte. To nic nestojí a jde o to formulovat jednoduše několika větami o co vám jde. Ale pozor, nedávejte připomínky, ty se jen někde textově zdůvodní (většinou zamítají) ale potřebujete své postoje formulovat jako námitky. Ty nakonec musí jít do městského zastupitelstva a když se před městským zastupitelstvem přihlásíte (jako vlastníci nemovitosti) musí vám umožnit krátce na mikrofon námitky vysvětlit. Pokud námitky zamítnou, musí to být uvedeno v usnesení městského zastupitelstva. Opět spíš počítejte, že vaši námitku zamítnou, ale pak máte lhůtu 1 roku jít k soudu, to není nic nákladného a s tím svým malým čtverečkem pozemku můžete docílit, že soud tuto část územního plánu změní na vámi požadované využití. Toto bych určitě udělal…

A ještě jednu myšlenku – zkuste požádat ještě nyní na ohlášení zvětšení chatky třeba na dvojnásobek. Něco bude stát projekt, něco pokus o projednání. Nicméně ten fakt, že byste měli ohlášení (povolení) by vám velice pomohlo, nové územní plány musí respektovat vydaná územní a stavební povolení!
A pokud nemáte finance, nemusíte stavět, povolení (ohlášení) znamená, že jste získali právo stavět, ne povinnost.
Trochu jsem to musel ve výkladu zjednodušit, ale neházejte flintu do žita….a ještě jednu věc, i kdyby se vám to vůbec nepovedlo, tak na základě nového územího plánu vám nikdo nemůže nařídit chatku zbourat – ovšem s přístavbou bude amen.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování