Dobrý den.

Mám složitou otázku které se věnuji už několik měsíců ale bez úspěchu.
Vlastním pozemek o výměře 2090 m2. Šířka pozemku je 13 metrů. Nejsou zde inženýrské sítě, ( CCa 20 metrů vzdálené a z obou stran mám sousedy se stejnými pozemky.
Pozemek je veden jako orná půda. Plánuji na tom místě stavět, protože je v klidné lokalitě s krásným výhledem ale hned jsem narazil na problém. V obecním územním plánu není pozemek zaznačen jako možný k výstavbě ani žádný kolem mého. Otázka je a co teď...?

Nemám prostředky ke koupi nového pozemku a zazněli dotazy proč neprodám tento nestavební a nekoupím stavební, ale ruku na srdce kdo by takový pozemek chtěl.

Dozvěděl jsem se že bych musel požádat o změnu územního plánu a teď mne zajímá, co by to obnášelo. Především, kolik by to stálo. Někdo mi totiž tvrdil že ikdyby to obec povolila, musel bych zaplatit projektanta který by územní plán musel překreslit.
Jinak řečeno co udělat pro povolení stavby na tomto pozemku a s jakými počítat náklady.

Děkuji, Tymon

Jednoduchá odpověď, ale v praxi nemusí být velká naděje, že to vyjde. Stavební zákon 183/2006 Sb přesně v § 46 říká, jak má žádost o změnu územního plánu vypadat: a) údaje o identifikaci navrhovatele …

b) údaje o navrhované změně … ( myšleno změnit plochu vedenou v územním plánu jako orná do návrhové plochy určené pro stavění rodinného domu)

c) údaje o současném využití ploch …. (asi dnes orná půda zemědělsky využívaná)

d) důvody pro pořízení územního plánu nebo změny (jednoduše napsat, že chci třeba pro syna stavět rod. dům)

e) návrh úhrady nákladů na pořízení územního plánu (zde na změnu územního plánu)



Radím lidem bod e) formulovat třeba: budu se podílet do výše cca 10000 Kč, případně uhradím celé náklady. Samozřejmě dopředu nikdo neví, kolik to bude stát. Územní plán musí pořizovat obec a ta na projektanta vypisuje výběrové řízení, takže dopředu je cena jenom hrubým odhadem. V prvním kole je tato záležitost v rukách zastupitelů obce - tj. obec musí odsouhlasit, že změnu chtějí udělat.

Pak musí vybrat projektanta a pak se teprve ukáže, zda to může projít …. Dnes je problém, že orgán ochrany zemědělského půdního fondu kolikrát už nechce povolit další zábor a tak to dál neprojde. I když změna územního plánu nakonec projde – trvá tak 1,5 až 2,5 roku.

A ještě rada, je velice nešťastné se týden před hlasováním o změně územního plánu v zastupitelstvu pohádat v hospodě se starostou … taky jsem takové dva případy zažil – to pak nebudou stavět ani vaši vnuci ….

Držím palce Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování