Dobrý den, rad bych se zeptal zda když na pozemku vedeny jako zahrada a v územním plánu obce s možnosti stavby RD. Tento pozemské sousedi s mým pozemkem s RD ve kterém bydlíme. Rad bych postavil na tomto pozemku chatu do 25m2 a veškeré přípojky (voda, elektřina a odpad) natáhl z mého domu. Potřebuji prosím k tomuto stavební povolení nebo ohlasku? V chatě bych chtěl i sociální zařízení a Topeni krbem. Děkuji vam moc za radu

Stavební zákon v § 79 bodu 2o) uvádí, že na pozemku rodinného domu …. lze umístit stavbu do 25m2 a výšky 5m ( ve vzdálenosti 2 m od hranic) bez územního rozhodnutí či územního souhlasu (= tedy bez ničeho). Je tam ještě podmínka a ta zásadní, aby návrh byl v souladu s územním plánem.



Trochu v praxi je problém v jedné věci: rodinný dům téměř vždy má jednu stavební parcelu a kolem je jiná parcela (většinou zahrada). Myslel zákonodárce že tato zahrada je ten pozemek rodinného domu??? V praxi snad všechny stavební úřady toto uvádějí shodně, že ano. Ale pozor, rozhodně už další sousední zahrada do tohoto výkladu nepatří a pak nezbyde než vyrazit na stavební úřad a domluvit se jakou formou tuto stavbu povolit.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování