Dobrý den, Je velký problém částečně podsklepit již ohlášenou stavbu, která je i schválená úřadem územního plánování??? Stavební povolení máme na spadnutí... Máme pozemek ve svahu a stavebník, který bude dílo realizovat by doporučoval částečně podsklepit. Vzhledem k tomu, že musíme s domem výš kvůli kanalizaci se tato varianta nabízí. Nevíme zda se obrátit na stavební s tímto návrhem hned, nebo hlásit až v průběhu jako změnu před dokončením.
předem díky za radu František Bubeníček

Odpověď Tak, trochu si ten dotaz odporuje.

Ale pokud úřad územního plánování se stavbou souhlasí a vydal kladné závazné stanovisko, je to to hlavní.

A co stavební úřad? Ten musí rozhodnout, zda stavba bude povolovaná např. společným oznámením záměru (tj. vlastně územní souhlas + ohlášení stavby) nebo ve spojeném územním a stavebním řízení. Ty jednotlivé varianty podléhají podrobnějším pravidlům.

V obou případech lze žádat o změnu stavby v jejím průběhu, ale úplně si nedokážu představit změnu v průběhu stavby, když budu měnit základy a do nich doplňovat sklep.

Tady bych asi přemohl třeba nechuť zase jít na úřad a prostě bych se jich zeptal, jak to ve vašem konkrétním případě posuzují. Mohou třeba i se změnou souhlasit zápisem do stavebního deníku, ale skoro bych trval na nějaké písemné formě….

Tak hodně kuráže.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování