Dobrý den, je možné na zákl. § 103 odst. 1 písm. e) bod 16. výrobky plnící funkci stavby umístit stavbu pro rodinnou rekreaci (RR) jen za základě Územního souhlasu - tedy například umístit buňku/maringotku/obytný kontejner/mobilní domek a označit to za stavbu pro rodinnou rekreaci? Může být stavba pro RR bez napojení na sítě (jen chemický záchod, voda v kanystrech, bez elektřiny nebo se solárním panelem/baterií)? Sítě na pozemku zatím nejsou. Co vše prosím musí stavba pro RR splňovat po technické stránce? Pozemek je určen pro výstavbu. Odbor územního plánování se stavbou rekreačního objektu souhlasí. Mým záměrem je vyhnout se ohlášení - vypracování projektu a souhlasům sousedů. :)


Odpověď

Tak na začátek: opakování je matka študování: jak říkal můj pan učitel na základce. Důležitý je soulad s územním plánem, tedy soulad s veřejným zájmem. To asi ve vašem případě je v pořádku, alespoň co se týká základního umístění. Ale to důležité je vydání závazného stanoviska úřadu územního plánování. Protože územní plán musí vyhodnocovat i více dalších pohledů na věc. Ochranu hodnot (například vzhled uprostřed nějaké hezké lokality), vlastní architekturu připravované stavby a podobně. Takže musíte začít tam. Může se vám stát, že obyčejná buňka se tam opravdu nehodí a budete muset navrhnout nad ní třeba udělat sedlovou střechu, navrhnout neutrální nátěr a podobně. Takže úřad územního plánování je základ.

Potom teprve přijde na řadu §103 stavebního zákona, případně § 104 stavebního zákona. Ze zákona vyplývá (§103 1 e), že pokud objekt obsahuje pobytové místnosti, vytápění a pod. musí být stavba ohlášena a z toho vyplývá, že musí být i umístěna. V praxi se používá žádost „společné oznámení záměru“ (tj. územní souhlas + ohlášení dohromady). A z toho ale dále vyplývá, že musí být doložena řádná projektová dokumentace zpracovaná autorizovanou osobou a tam se projektant musí s řadou věcí vypořádat.

Já osobně nemám problém, aby takovýto objekt obsahoval chemické WC, pitnou vodu zajištěnou donáškou a elektrickou energii zajištěnou několika panely. Ale to zásadní je: podpisy sousedů přímo do situace! To je dnes největší bolest. Lidi moc nechtějí se sousedy komunikovat a z toho pak plynou letité nenávisti. Je třeba si uvědomit, že podpis sousedů vyžaduje jak územní souhlas, tak ohlášení stavby.


Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování