Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně příjezdové cesty k našemu domu.
Příjezd se nachází na obecním pozemku a je to jediná přístupová cesta k našemu domu ze státní komunikace. Vjezd 50 let na vlastní náklady udržujeme zpevňováním štěrkem apod.
Chci se zeptat, zda je možné žádat obec o nějakou spoluúčast na opravách nebo na rekonstrukci. V zimně je vjezd stále podmáčený. Podklad je v podstatě jen hlína.
Prakticky vzato, zda má cenu žádat o něco, když je to příjezd pouze k jednomu domu. Jedná se asi o 15m x 15m. Nebo raději zainvestovat byť do obecního a mít klid a čisté boty.
Mockrát děkuji za Váš názor a případnou radu

Odpověď Pokud příjezdová komunikace je v kategorii účelové komunikace tak tam platí to, že kdo komunikaci užívá má ji povinnost po schválení vlastníkem udržovat (toto bude asi váš případ). I v tomto případě musí o vámi uvažované úpravě vlastník dopředu vědět!

Pouze kategorie místních komunikací ukládá povinnost údržby na obec. Takže je nutné zajít na obec podívat se do pasportu komunikací, zda váš příjezd není do této kategorie zahrnut. Jestliže obec pasport vůbec nemá, obrátil bych se o získání této informací na MěÚ odbor dopravy.

Ale pokud jsou u vás s obcí dobré vztahy, žádost dát můžete v každém případě. Mnohokrát jsem se setkal s tím, že obec dodala materiál a občani si to pak sami zpevnili. Většinou to starosta nechal pro jistotu odsouhlasit obecním zastupitelstvem.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování