Dobrý den,
je možné se nějak bránit proti již delší dobu postavené stavbě souseda (přistavěl si půdu nad technickou části domu, které není nijak využívána), která významně stíní na můj pozemek. Jedná se o stěnu budovu 12 metrů délky a 7 metrů výšky. Přičemž můj pozemek má délku 25 metrů, polovina pozemku i celý dům je tedy defacto neustále ve stínu (nejhorší možná představitelná orientace vůči trajektorii slunce). Je teoretická možnost se právně bránit, aby budovu snížil?

Moc děkuji.

Odpověď
Tak zásadní je, zda soused měl stavbu povolenou či nikoliv – zjistíte to dotazem na stavebním úřadě. U „černé stavby“ máte možnost s tím v rámci vyvolaného řízení (opět přes stavební úřad) bojovat.



U povolené stavby tyto možnosti jsou omezené - můžete jít cestou občanskoprávní. Ale nikdy bych toto nedělal. Příklad: před pár lety, kdy ještě ploty mezi sousedy vyžadovaly územní souhlas, si jeden soused „načerno“ vyměnil drátěný plot za dřevěnou palisádu vysokou 2,2 m. Prostě souseda nechtěl ani vidět. Soused měl u plotu jahodové záhony a námitky zhoršení chuti jahod. Byli odkázání s občanskoprávní námitkou na soud a bojovali a bojovali a tvrdě bojovali. Po šesti letech byl pravomocný rozsudek asi následující: ano, jahody mají míň slunce, ano vlastník záhonů je omezován plotem nad míru běžnou. Proto soud stanovil, že vlastník plotu musí každoročně sousedovi zaplatit 28 Kč za menší úrodu….



Vtip byl v tom že soud zároveň rozhodl, že náklady řízení budou půl na půl. A celkem za posudky, protiposudky, advokáty a já nevím co ještě zaplatili celkem 65 256,- Kč.



Stálo to za to?



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování