Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je nutné izolovat vnitřní svod dešťové vody z trubek Rehau Raupiano Plus? Výrobce uvádí, že to nutné je. Firma nám ale řekla, že se taková izolace běžně nedělá a u těchto trubek to není ani nutné. Před pár měsíci jsme řešili mokrý strop a stěnu v koupelně z důvodu kondenzátu právě na tomto nezaizolovaném svodu, to firma opravila. Nedávno se stejný problém objevil i v kotelně. Firma teď tvrdí, že v technických informacích od Rehau jsou naprosté kecy. Bungalov jsme přebírali v květnu minulého roku.
Moc děkuji za odpověď

Odpověď Dobrý den,

Děkujeme za váš dotaz a musíme říct, že je to často diskutované téma.

Normativní předpis, který by řešil tuto problematiku není.

Bohužel v zimních měsících se často stává, že rosný bod kdy taje sníh se dostane ve vnitřních prostorech na vnější stranu svodu a tím dojde ke kondenzaci, která proniká do různých částí vnitřních konstrukcí.

Jak sem výše zmínil žádná norma toto neřeší a mělo by být vždy na projektantovi, aby navrhl takové řešení, kdy ke kondenzaci docházet nebude.

Z našich zkušeností a doporučení můžeme říci, že to vyřeší izolace svodu z pěnového polyetylenu či polymerního kaučku v tloušťce 19-25mm bezpečně. Lze použít i menší tloušťky , ale je potřeba provézt optimalizační výpočet kde se musí zohlednit všechny aspekty které mohou nastat(vnitřní teplota venkovní teplota, relativní vlhkost, proudění…)

S pozdravem

Lukáš PODZEMNÝ
manažer pro region Morava
AZ FLEX, a.s.

Dobrý den,
vždy závazné je to co doporučuje (v podstatě nařizuje) výrobce daného výrobku. Realizační firmy, nemusí být proškoleny daným výrobcem. A bohužel ne vždy jsou tyto firmy kvalifikované k dané montáži.

EVROmat a.s.
Bc. Petr Vaněk
rozpočtář

EVROmat a. s.