Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, zda je nutné na zimu přerušovat stavbu?

Děkuji za odpověď


Odpověď

Stavební sezonu v dnešní době významně prodlužují speciální zimní malty, třeba se zimními maltami HELUZ mohou stavbaři zdít i při teplotě vzduchu až -5°C. Tato minimální teplota samozřejmě musí být dodržena nejen při zpracování, ale i při tuhnutí malty a neměla by klesnout ani po dobu dalších dvou týdnů od vyzdění. Faktorů, které je třeba při stavbě v zimě ohlídat, je však více, a vždy je to hlavně s ohledem na počasí: Například čerstvě vyzděné zdivo musí být chráněno před povětrnostními vlivy, jako je déšť a sněžení, a období teplot pod +5°C se nezapočítává do nutné technologické přestávky.

Sortiment zimních malt HELUZ jen potvrzuje kompletnost stavebního systému HELUZ. Patří do něj HELUZ SB malta pro tenkou spáru, HELUZ SB C malta pro celoplošnou tenkou spáru a HELUZ TREND tepelněizolační zdicí a zakládací malta a nová HELUZ TREND PLUS. Malty se zimní úpravou jsou baleny ve stejných pytlích jako běžné malty, pouze na čelní straně najdete dva různé piktogramy - sněhovou vločku s popisem ZIMNÍ VARIANTA a teploměr znázorňujíc použití do -5 °C.
Obecně lze říci, že se snižující se teplotou dochází ke zpomalení tvrdnutí malty. Proto jsou do zimních malt přidávány přísady zrychlující proces tvrdnutí a tuhnutí malty, aby malty měly rychlejší nárůst pevností. Právě díky přidáním přísad lze malty použít i v zimním období. Zároveň je nutné pamatovat na to, že při velmi nízkých teplotách je potřeba předehřívat záměsovou vodu, která pomáhá udržet vyšší teplotu čerstvé směsi a zajišťuje rychlejší průběh tvrdnutí malty.

Další možností pro zdění v zimním období je systémová zdicí pěna HELUZ, jejíž aplikační teplota je uváděna dokonce -10 °C. PUR pěna na rozdíl od klasických vápenocementových malt neobsahuje vodu, takže při jejím využití nedochází k přenášení vlhkosti z pěny do cihel. Určitým omezením PUR pěny je o trochu nižší pevnost zdiva, proto by její použití mělo být konzultováno s projektantem pokud dochází k záměně za jiný typ malty.

A zapomínat bychom neměli ani na předem připravenou tekutou maltou HELUZ SIDI, s níž lze v zimním období také pracovat. Ale je třeba respektovat podstatu samotné malty, která je založena na vodní disperzi. Malta nesmí při skladování přemrznout a je nutné ji skladovat na suchém a stinném místě v rozmezí teplot +5 až + 35 °C. Ani během zdění nemohou být teploty pod bodem mrazu a zdicí prvky nesmějí být zmrzlé. Ale díky jednoduchosti zpracování a rychlému nárůstu pevností malty po jejím nanesení lze maltu použít i v obdobích, kdy nejsou očekávány mrazy. Těchto dnů je v zimních měsících v našich klimatických podmínkách poměrně dost. Samozřejmě lze maltu HELUZ SIDI použít pro stavbu stěn v uzavřené stavbě. 

Ing. Pavel Heinrich, produktový manažer společnosti HELUZ

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.