Dobrý den.

V obvodové zdi domu chceme vybourat díru, vložit překlad a usadit posuvné dveře šířky 80 cm. Chtěl bych poradit, jestli je potřeba dělat statický posudek na takto “malou” díru? Nemělo by to být nic komplikovaného, ne? Děkuji vám za rady!

Odpověď Dobrý den Z mých znalostí je potřeba pro posuvné dveře 80cm udělat otvor 2x80 = 160cm a to pouzdro dveří zazdít příčkovkama. Pro otvor 160cm bez počítání bych použil 2x Ičko 160. Když ta zeď bude víc jak 45cm tlustá, tak 3x Ičko 160. Ale jestli zvětšujete okna ve fasádě, mělo by to projít stavebním úřadem. Ale jestli je to do dvora, tak bych nad tím mávnul rukou. Jestli takto stačí. S pozdravem Vladimír Soukup

Dobrý den,

z technického hlediska je třeba zjistit, jestli nad vybouraným otvorem není uložen na zdivu nějaký stropní ( nebo střešní) nosník, který toto místo zatěžuje. Překlad ( překlady !) by měly mít únosnost do nosného zdivaa přizpůsobit jejich počet tloušťce zdi. Pokud jde o obvodovou zeď, dojde ke změně vzhledu objektu a k zásahu do nosné konstrukce. Takže legislativní problém - řešit se stavebním úřadem ( povolení, ohlášení....) Statické posouzení by nemělo být nutné, je však třeba odborný přístup. Jak je vidět, zase tak jednoduché to není.

S pozdravem Ing. Pavel Rohánek

Ing. Pavel Rohánek