Dobrý den, bydlíme v řadovém rodinném domě. Sousedé, kteří jsou od nás na jihozápad, vybudovali na balkoně přístřešek (celý balkon je zastřešen, přístřešek je na hranici pozemku). Jejich balkon je navíc oproti nám předsazený o 3 m a vrhá nám do oken obývacího pokoje skutečně nepříjemné stíny (teď přes zimu, asi jiné to bude v létě, ale kdo by chtěl koukat ve svém obýváku na stíny …). Sousedy jsem požádala o odstranění přístřešku. Navrhla jsem jim, že si místo toho mohou dát markýzu. Bohužel jsem se u nich nesetkala s pochopením. Stavební povolení samozřejmě nemají. Toto jsem si byla zjišťovat na stavebním úřadě. Jestli jsem to pochopila správně, tak stavební úřad nařídit odstranění přístřešku z balkonu nemůže, ale sousedé budou vyzváni k předložení projektu a další potřebné dokumentace, a dodatečně se přístřešek zřejmě povolí. Nechápu, jak je toto možné?! Vždyť se jedná o nepovolenou stavbu. Nemělo by být zahájeno řízení o odstranění stavby (jedná se o nepovolenou stavbu) a neměli bychom být (jako sousedé) účastníky řízení? Děkuji.

Odpověď Zkusím to vysvětlit. Současně platný zákon 183/2006 Sb. v platném znění nepovolené stavby (nepovolené stavební úpravy) řeší vlastně dvoustupňově. V § 129 odst. 2 se hovoří , že stavebník „černé stavby“ musí dostat možnost do 30ti dnů zažádat o tzv. dodatečné povolení. Pokud toto udělá, stavební úřad přeruší řízení o odstanění stavby a zahájí stavební řízení o dodatečném povolení „černé stavby“.

To se vleče, dělají se různé posudky, musí být vypracován projekt atd. atd. Sousedi musí být účastníky řízení ….. teprve v případě, že dodatečné povolení není vydáno, tak se následně pokračuje v dokončení řízení o odstranění stavby.

Žel praxe je krutá. Pokud si vezme „pachatel“ dobré advokáty, tak to může trvat leta a dál praktické zkušenosti moc nechci uvádět…

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování