Dobrý den,

chtěli bychom si s přítelem postavit dům na pozemku, který jsme dostali od rodičů a který byl dříve požíván jako zahrada za jejich domem. K pozemku není vybudovaná příjezdová cesta, ta končí cca 100m od pozemku a dále na ní navazuje obecní pozemek vedený jako zeleň. Mluvili jsme s panem starostou a ten nám řekl, že nemá problém abychom pozemek využívali jako příjezdovou cestu ale musíme mít souhlas sousedů kolem kterých budeme jezdit. Je toto opravdu nutné i přesto, že je pozemek obecní a sousedi na něm nemají žádné vlastnické právo? V případě, že budeme mít cestu schválenou, stačí jí třeba bez projektu zasypat jen štěrkem aby se dala považovat za zpevněnou nebo je i na toto zapotřebí projekt?

Moc děkuji z odpověď

Odpověď Tak především, je třeba zkontrolovat, zda váš pozemek jde z hlediska územního plánu obce zastavět. Může se stát, že tam rodinný dům nepůjde z hlediska územního plánu umístit ani následně povolit.

Za druhé je nutné si přečíst si § 20 bod 7) vyhlášky 501/2006 Sb. v platném snění. „Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“ Z tohoto vyplývá, že ta komunikace tam musí být jak fyzicky realizována, tak i právně musí být v pořádku.

Z délky 50 m „úzké“ komunikace lze teoreticky udělit výjimku.

Takže rada: najít si projektanta a s ním hledat řešení. Problémy s příjezdovou komunikací mohou být větší, než než s povolením vlastního domku. A toto bych nad mapkou už nyní konzultoval i se stavebním úřadem…. Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování