Dobrý den,
prosím o určení hranice na terase.

Koupila jsem od předchozího majitele řadový domek. Těsně u domku byl sklípek. Nad sklípkem tak vznikla terasa, těsně spojená s domkem.

Na vnější hraně pochozí plochy terasy jsem vystavěla zeď, cirka 1,5 m vysokou. Tato zeď odděluje sousední terasu, která je díky výškovému rozdílu v terénu cirka o 3/4 m níže, než moje terasa. Soused si nyní dělá nárok na mojí zeď.

Kde je hranice mezi sousedy? Je to na vnější hraně pochozí plochy terasy, čili na vnější hraně zdi, kterou jsem vystavěla na vlastní náklady?

Děkuji za odpověď.

Blanka Porzerová
bianka.at@seznam.cz

Odpověď S hranicemi je to trochu složitější. U sporné hranice by bylo třeba nové vytýčení. Geodet samozřejmě za úhradu vytýčení provede, ale s vytýčením musí souhlasit i soused. A když nedojde k odsouhlasení tak v takovýchto případech musí hranici určit soud.

Jinak katastrální úřad má svůj nadřízený orgán – katastrální inspektorát. To uvádím proto, že hranice vyznačené v katastru nemovitosí jsou též předmětem sporů, navíc se musí počítat i s odchylkou, tomu je třeba, že v určitém místě je hranice +- třeba 14 cm…..

Další věc je, že stavba nemusí stát na hranici a může ve skutečnosti „přelézat“ k sousedovi. Už z toho vyplývá spousta variant. A stále platí, už za Rakouska –Uherska dokázali sousedi kvůli sporné hranici prosoudit statek. Takže rozum do hrsti a teprve v krajním případě se jít hájit soudně.


Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování