Jaké jsou zásady kladení tvárnic?

Odpověď Pro zdění z pálených cihel platí několik všeobecných zásad, které je důležité dodržet, aby výsledné vlastnosti zdiva byly takové, jaké od použitého materiálu očekáváme.
Zdění by se mělo provádět při teplotách od 5 do 30 °C. Při teplotách vyšších než 10 °C doporučujeme cihelné bloky před nanesením pojiva navlhčit. Při zdění za teplot okolo nuly je vhodné použít zimní variantu pojiv. Při teplotách nižších než -5 °C by se, s výjimkou zdicí pěny s mezní teplotou použití -10 °C, zdít nemělo. Cihly nesmějí být namrzlé, mastné, zaprášené nebo jinak znečištěné.
Velmi důležité je správné založení zdiva. Čím je podklad rovnější, tím snazší je samotné zdění. Zejména broušené zdivo se musí založit výškově přesně, protože vodorovná spára má tloušťku pouze 1 mm a není možná výšková korekce. Při zdění stále kontrolujeme správnou polohu a napnutí zednické šňůry a průběžně také svislost zdiva pomocí vodováhy či olovnice.

Pojivo připravujeme podle návodu uvedeného na obalu. Cihly se ukládají do maltového lože shora, zasunutím per do drážek. Polohu cihel upravujeme pomocí gumové paličky. Dodržujeme převazbu cihel, pro zdění rohů, ostění a parapetů otvorů používáme doplňkové cihly. Pokud potřebujeme upravovat rozměry cihel, použijeme k tomu účelu určenou ruční nebo elektrickou pilu. Svislé spáry ve zdivu, kde není spojení na pero a drážku, vyplníme tepelněizolační maltou.
Kotvení vnitřního zdiva provádíme pomocí nerezových kotev zabudovaných do ložných spár obvodového zdiva.
Velmi důležité je chránit provedené zdivo proti dešti jeho zakrytím fólií.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.