Dobrý den, chci se zeptat ještě předtím než půjdu na stavební úřad. Příbuzný má rodinný dům, postaven cca. 20 let. Stavba se kdysi nechala zkolaudovat, ale nevyhověla kvůli protipožárnímu nátěru na dřevěných stropech. Po úpravě nikdo už o kolaudaci nepožádal.
Na katastrálních mapach, tento dům ani neni jako dům, ale součástí průmyslové budovy. Tudíž na mapě je průmyslová budova jen půdorysne rozšířená o půdorys RD. Ale oficiálně RD na mapě neexistuje.
Prý jsou k tomuto rodinnému domu ztracené i všechny dokumenty, který by měl mít majitel.
Tímto se dostavam ke svému dotazu, je mozne tento RD zkolaudovat a mít tam následně trvale bydliště? Pokud ano, co všechno bude potřeba sehnat aby ihla kolaudace úspěšně proběhnout. Jinak dům je normálně zabydlen, bydlí tam jedna rodina. Děkuji

Odpověď Pokud byl dům povolen, mělo by se znovu zažádat o kolaudaci – dle tehdy platného předpisu. Stavební úřad pak sdělí povinné doklady (revize elektro, revize plynu, geometrické zaměření, prohlášení odborného stavebního dozoru…) a pravděpodobně provede závěrečnou kontrolní prohlídku stavby. Možná u ní otevře opět problém požární odolnosti konstrukcí….

Ale já bych to vzal za druhý konec, šel bych na stavební úřad a pokusil bych se domluvit, jak dál. Možná půjde o případ, kdy kolaudace nakonec proběhla, jen se někde poztrácely doklady a nikdo stavbu nedonesl na katastrální úřad. Úřad by ale u nezkolaudované stavby měl mít vše archivované….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování