Dobrý den,

váhám při projektování domu mezi různými materiály, co si myslíte o jejich kombinování?

Děkuji za odpověď


Odpověď

„Doporučil bych Vám stavět z materiálu jednoho výrobce. Pokud si vyberete kompletní systém HELUZ, docílíte lepších tepelněizolačních parametrů domu a postavíte ho rychleji a levněji. Díky kompletnosti cihelného systému předejdete chybám a následným poruchám konstrukce, jejichž odstranění bývá složité a finančně náročné. V ceně dostanete i pojivo, například k broušeným cihlám HELUZ FAMILY a FAMILY 2in1 dodáváme pro stavbu rodinného domu maltu HELUZ SIDI.
Společnost HELUZ jako největší český výrobce cihelných produktů dodává kompletní systém pro hrubou stavbu: Tepelněizolační i akustické cihly, stropy, komíny a překlady vhodné na výstavbu energeticky nenáročných rodinných i bytových domů. Nemusíte tak hledat nějaký komponent jinde, navíc máte záruky, že jednotlivé prvky na sebe navazují a mají stejné technické parametry. Pokud byste použil bloky z různých materiálů (třeba keramiky, plynosilikátu), tak budete např. obtížněji řešit návrh omítek, protože každý materiál má jinou pružnost, jinou roztažnost. I v tom je tedy výhoda systému HELUZ, že je celý keramický, takže dům postavíte z jednoho materiálu. Samotné projektování zjednodušuje i standardizovaná modulová výška 250 (249 mm + malta).
Systémové stavění však už dnes nejsou jen základní cihly, rychlou, bezproblémovou a v konečném důsledku i levnější výstavbu umožňuje projektování a používání systému doplňkových cihel. Proto jsou cihly HELUZ vyráběny v různých šířkách i délkách a v každé šířce mají své doplňkové cihly pro řešení konstrukčních detailů, jako jsou rohy, ostění či parapety. Tím se výrazně snižuje pracnost provádění zdiva, eliminuje se dořezávání bloků, proto stavíte rychleji, kvalitněji bez tepelných mostů a navíc i za stejnou cenu, jak dokazují cenová porovnání. Díky doplňkovým cihlám má hrubá stavba dokonalou převazbu a tím i statiku, tepelně technické vlastnosti obvodové konstrukce a akustiku obvodové stěny.“ 

Ing. Filip Bosák, manažer technického poradenství společnosti HELUZ. 

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.