Dobrý den,



chceme přestavit stávající RD na nový. Bude se jednat o kompletní demolici, ale ponechají se základy a dům se vystaví téměř totožný. Jen se upraví vzhled střechy a přistaví se pergola. K takovému zásahu bude nutné stavební povolení?


Odpověď

Začněte z jiného konce…. Jak nový dům budete financovat? Pokud budete potřebovat hypotéku či někdy i jinou formu půjčky, tak bankovní ústav může chtít prokázat, že jde o novostavbu. Tedy napřed starý dům zbourat, pak docílit výmazu objektu z katastru nemovitostí a teprve pak na „čisté parcele“ výstavbu nového domu.

Jinak právně stavba zaniká dle rozhodnutí některých soudů, když zmizí stropní konstrukce a příčky (zjednodušuji výrazy). .. takže potom je nutné novou stavbu povolovat jako novostavbu.

A většinou novostavba rodinného domu (když se podaří získat podpisy sousedů přímo do situace) se povoluje tzv. společným oznámením záměru (jde o územní souhlas + ohlášení stavby dohromady v jedné žádosti).

Samozřejmě vás nemine projektová dokumentace s kulatým razítkem a 1001 povinných příloh (vyjádření, závazná stanoviska různá rozhodnutí …)

A taky pozor, přestože nový dům bude vypadat hodně podobně jako starý, nemusí při posuzování novostavby získat automaticky kladné závazné stanovisko úřadu územního plánování. A tam bych začal s první konzultací. Vezměte pár fotek stávajícího domu a jděte se na tento úřad zeptat, zda obdobná novostavba je z hlediska jejich zájmů přípustná.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování