Dobry den, zvazujeme koupi pozemku, ktery je v katastru veden jako zahrada. Stoji na nem cerna stavba rekreacni chaty a pozemek z velke casti sousedi s lesem. Vetsina sousedniho lesa patri taktez k pozemku, ale mala cast je obce. Jelikoz je stavba hned pod lesem a porusuje tim ochranne pasmo lesa, obavam se, ze se nam ji dodatecne nepodari zkolaudovat. Je to v zahradkarske osade a chatka tam pry stoji uz pres 10 let.

Jaka by nam hrozila pokuta za takovou stavbu, kdybychom to neresili?

Dale by mne zajimalo, zda si pak na takove zahrade mohu udelat ohniste, kdyz i zde by bylo poruseno onech 50 metru ochranne zony lesa (zahrada ma celkem cca 250m2 a cely je tudiz v ochrannem pasmu).

Nebo je takovy kousek zahrady u lesa dobry akorat tak k zahradniceni a nic jineho nam nedovoli zakon?

Predem dekuji

MN

Odpověď No pěkně děkuju. Ohniště konzultujte s hasiči i dobrovolní hasiči na každé vsi ovládají své předpisy a budou rádi vám to vysvětlit, mám s tím dobré zkušenosti.

Ta stavební část je složitá. Zřejmě je to černá stavba, ale přestupek za její postavení je dávno promlčený. Důležité je dnes platný územní plán. Tam může být naprosto zásadní nesoulad a pak vám nikdo nedá dodatečné povolení. Z ochranného pásma lesa lze teoreticky dát výjimku. Někdy však územní plán (a ten má „navrch“) stanoví, že třeba je možné dát výjimku jen nad vzdálenost 25 m od lesa. Ochranné pásmo lesa je 50 m. Takže pokud územní plán říká ano, šlo by tam chatku postavit či dodatečně povolit, tak je třeba jít na životní prostředí (většinou trojkové obce – bývalého okresu) a o výjimku zažádat. Ta výjimka není zbytečná, pokud jí získáte zároveň berete na vědomí blízkosti lesa a při pádu stromu na vaší chatu nemůžete požadovat od vlastníka stromů náhradu. Takže to smysl má.

A pak teprve má smysl jít na stavební úřad a ten pak dá seznam dalších věcí, které musíte doložit spoustu dokladů.

Rada – pokusil bych se tu chatku zlegalizovat. Je dobré mít majetkové věci v pořádku. Při potížích když tak zkuste ještě napsat.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování