Je riskantní koupě pozemku, ke kterému vede 100 metrů nezpevněná přístupová cesta, která je v katastru vedena jako ostatní komunikace ve vlastnictví 1/2 soused a 1/2 stát?

Dobrý den, makléřka nám tvrdí, že soused nabízí svůj 1/2 podíl k prodeji, ale že to není nutné odkupovat, že sousedovi nevadí, pokud cestu budeme využívat a zpevníme ji na vlastní náklady. Také že stačí cestu zpevnit pouze štěrkem. Nějak se mi nezdá, že by to bylo takhle šlo jednoduše a legálně provést. Jaký prosím Vás navrhujete postup pro vybudování příjezdové cesty v této situaci? (Zda nebude vybudování cesty neúměrně drahé nebo nám zbytečně dlouho nezdrží získání stavebního povolení)

Předem děkuji za odpověď

S pozdravem
Filip Kohout

Odpověď Dobrý den, možností je hned několik. Prvotně bych si na příslušném stavebním úřadě zjistil, jakou cestu stavební úřad povolí nebo na jaké bude trvat. Obecně platí, že po státní či obecní komunikaci je samozřejmě vjezd zdarma a nevadí, že nějaký podíl vlastní soukromá osoba.

Odkup je dle mého zbytečný a vyhozené peníze, pokud to tedy symbolická částka.. Ideální je zřízení věcného břemene, ale tím, že je půlka státní, tak ani to není třeba.
Investovat velké peníze do asfaltu do pozemku, který není můj není asi dobrý nápad. Opět záleží, co povolí a požaduje stavební úřad. Důležité je, aby se po silnici dalo jezdit a přijeli po ní popeláři a sypači a budoucí majitelé domů na pozemcích tam mohli jezdit a ony městské vozy mohli cesty zprůjezdnit, resp. vysypali popelnice až před domem.

V běžné praxi developer komunikaci musí nejprve zkolaudovat a poté předat obci do užívání. Začal bych tedy návštěvou stavebního úřadu, popř. se dotázal i na dotčených orgánech státu, které mají tyto cesty v kompetenci.

S pozdravem a přáním hezkého dne,

Ivo Loskot
EUFINANCE, s.r.o.