Dobrý den, mám pozemek v územním plánu obce vedený jako trvalý travní porost na kterém bych chtěl stavět rodinný dům. Obec momentálně začíná vyřizovat nový územní plán (vyřizování potrvá cca 2 - 3 roky). Jelikož je tento pozemek v zastavěné části obce, není problém s úpravou a pozemek se tedy změní (po změně úp) na stavební (vyřízeno na obecním úřadě). Jelikož bych chtěl stavět dříve, chtěl bych zjistit, jestli nemůžu začít stavbu už před změnou ÚP. Například zda je možné zasíťování pozemku, který je vedený jako trvalý travní porost. Popř. ještě lépe: na stavebním úřadě mi sdělili, že na tomto pozemku můžu postavit zemědělskou budovu (např. stodolu). Mohl bych teoreticky zažádat o stavební povolení a začít stavět obvodové zdi se střechou a přípojkami jako zemědělskou budovu a až by se územní plán změnil, já bych požádal o změnu užívání stavby nebo o rekonstrukci? Je některá z těchto dvou variant možná? Děkuji za odpověď.

Samozřejmě mohl. Starý územní plán platí až do úplného konce, takže v souladu s ním lze umístit a povolit zemědělskou stavbu. Po schválení nového územního plánu by pak neměl být problém zažádat o změnu zahájené stavby v jejím průběhu, doložit nový (upravený) projekt a následně zkolaudovat stavbu už v souladu s novým ÚP. Ovšem je tam riziko, že nový územní plán taky projít nemusí ….

Skutečně se domnívám, že u sousedů, kteří jsou dál než 2 m ten souhlas mít nemusíte. Ale s úřadem bych se natvrdo nedohadoval, šel bych tam ještě jednou (nejlépe po obědě) a zkusil se s referentem domluvit. Nebo bych sousedy v nouzi písemně obeslal ….



Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování