Dobrý den. Starosta obce nám schválil stavbu RD, avšak za podmínky, že na obecni komunikaci, ze které je vjezd na pozemek, povoluje vozidla max 5tun. To samozřejmě pro stavební techniku nestačí. Jediný argument je, že nechce mít znicenou silnici. Žádné omezující dopravni značení na této komunikaci není. Má na něco takového právo? Jak dlouho může stavební řízení protahovat, pokud s tímto nebudeme souhlasit? Předpokládám, že si nemůže do nekonečna vymýšlet a zdržovat tím stavbu (což je jeho hlavní záměr). Děkuji za odpověď

Odpověď Dnes se domky povolují společným oznámením záměru (územní souhlas + ohlášení dohromady). Podmínkou je podpis všech sousedů přímo na situaci. Bez obce to ale nejde a i obec se musí k podpisu připojit….Když ty podpisy neseženete, úřad žádost překlopí do spojeného územního a stavebního řízení a tam může stanovovat podmínky. Ale účastníci řízení, to je i obec se mohou odvolávat. A teď reálný pohled – v praxi odvolací řízení může trvat několik let. A mezi tím obec dokáže zařídit osazení nové dopravní značky.

Takže bych starostovi slíbil všechno včetně toho, že ho budu do konce života volit (trochu to zlehčuju) - to zabere. 5 tun se mi nezdá až tak málo, lidi dokázali stavět domek a vozit bloky na kárce za osobním automobilem. Hodně štěstí a víte co se říká: moudřejší ustoupí.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování