Dobrý den,

mám dotaz ohledně příjezdové cesty. Pozemek se bude dělit na dvě části, přičemž zůstane jen jedna příjezdová cesta. Ke druhému domu na pozemku by se udělalo věčné břemeno přes ten první. Zajímá mě tedy jestli to lze udělat a jaké s tím jsou spjaté problémy.

Také jak cesta musí vypadat a splňovat. Přes pozemek vede již jedna cesta cca 5 metrů široká. Když pozemek rozdělím, udělám plot a bránu, půjde schválit jako příjezdová v kolaudaci?

Odpověď Bez snímku katastrální mapy nemůže být odpověď přesná. Ale je nutné vědět, že k dělení pozemku musíte mít souhlas stavebního úřadu! Bez tohoto vám katastr rozdělení nezapíše. Takže bych problematiku řešil opačně. Tužkou nakreslil na snímek mapy návrh nové dělicí hranice a s tím se šel zeptat na stavební úřad. Oni znají územní plán, oni znají podrobně vyhlášku 501/2006 Sb. a oni znají místní poměry. To vše může ovlivnit přesnou polohu dělicí čáry či dokonce až zamítnutí záměru pozemek dělit. Často se stává, že geodeti vás na složitost celé problematiky neupozorní.

Ale na závěr citace vyhlášky 501/2006 Sb. v platném znění (§ 20 odstt 7): „ Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“.

To znamená, že k těmto stavbám musí právně i fyzicky být dokončena komunikace. Zda ta komunikace vede po pozemku, který je odkoupen nebo jen vyřešen služebností není podstatné.

No, má to hodně variant, opravdu jděte na stavební úřad.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování