Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zajištění přístupu na pozemek. S přítelem jsme koupili pozemek, před kterým nechala obec ještě před naší koupí vykopat svodný příkop po celé jeho délce. Na pozemek se tak můžeme dostat pouze přeskočením příkopu, autem na pozemek nevjedeme. Vytvoření zpevněného nájezdu na pozemek stojí nemalé peníze. Proto by mě zajímalo, jestli máme právo vyžadovat po obci, aby propojila náš pozemek s cestou, která před pozemkem a vykopaným příkopem vede, nebo si přístup musíme zajistit sami? Jen ještě dodám, že příkop a část plochy mezi ním a naším pozemkem patří obci. Děkuji za odpověď. S pozdravem Tereza

Odpověď Dotaz spíš pro právníka. Ale můj názor je – koupili jste pozemek a do kupní smlouvy jste si podepsali, že jste seznámeni se stavem atd., atd., jak se to do smluv píše.

Takže zřízení sjezdu je věc nová a vy si ji musíte dle mého názoru papírově vyřídit a zaplatit. Ale začal bych pokusem se nějak s obcí domluvit. Mohou vám třeba poskytnout část materiálu apod. Spory s obcí bych nikdy nezačínal, to je do budoucna špatně….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování