Dobrý den, podědila jsem dům po dědovi, který je rozdělen na 3 byty, ve kterých bydlí i můj brácha s mamkou. Společný dvůr máme i s rodinou od dědy bratra(bydlí tam 3 generace). Takže máme problém s parkováním i vjezdem na zahradu. Proto jsem zažádala o obnovení obecní cesty, která vede z druhé strany domu, abychom ji využívali jako příjezdovou cestu jen k mé půlce domu. Obec nakonec obnovu povolila, s tím že jsem si oběhala ostatní majitele pozemků co tam jsou. Vše mám schválené, ALE... celá cesta jde za mnou,tz. vše financuju, povrch musím udělat já, vyměřit asi 20 inžen.sití a přístup na to budou mít všichni. Počítám, že nakonec za tu cestu dám okolo 50-70 tisíc kč. Myslíte, že je to oprávněné nebo by mi obec měla vyjít v něčem vstříc? Děkuji


Odpověď

Obecně, z té cesty se stane s největší pravděpodobností účelová cesta. A tam platí, udržovací práce hradí uživatelé, tedy všichni, co ji používají…. Chtělo by to vyvolat jednání a pokusit se náklady rozdělit. Silově bych to neřešil, z toho by nic pozitivního do budoucna nevzešlo.

Požádejte prosím vaší obec, jestli by nesvolala schůzku, a tam velice diplomaticky tento problém otevřete. Já jsem zažil, že rozumný starosta téměř v obdobném případě sehnal recyklát a ti uživatelé si jej rozhodili a sehnali si z ZD traktor s válcem a vyšlo je to celkem na pár korun. A na to jednání by určitě pomohlo upéct buchty… to byste se divila, co takovéto gesto dokáže – kolikrát víc než zákony.

Hezké vánoce Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování