Dobrý den, chtěl bych si na nově koupeném pozemku postavit truhlářskou dílnu (cca 200 metru čtv.) - tedy objekt k podnikání. Před koupí jsem si vše oběhal na stavebním úřadě i územním plánování, zda-li zde není nějaký zádrhel a je vše realizovatelné. Pozemek má v územním plánu určení smíšená obytná zóna - s přidruženým podnikáním do 1000 metru čtverečního. Bylo mi nakonec řečeno, že by šla postavit i jen truhlárna bez obytné části. Nyní ale vyplynulo, že příjezdová šotolinová cesta, která už se tam léta používá, není vedená jako komunikace a musí se zřídit oficiálně - prý jelikož je to k mému "průmyslovému" objektu - je zapotřebí 7 metrová komunikace s chodníky atp.. - město nechce tuto investici provést, ale zřídí zde účelovou komunikaci - na RD bez problému. Můj dotaz prosím je, zda-li je ještě nějaká specifikace ohledně velikosti firmy - pracuji sám - závoz materiálu je tak jednou za 14 dní malým vozem, občas nějaký pošťák, ... Přijde mi to moc přísné, naproti je už léta autoservis, atp.. Nebo verze zřídit jen objekt s určením jako garáž a pak nějak postupně pokračovat dál, nevím ... Moc děkuji za odpověď. Hezký den.


Odpověď

To máte tak, ke každé stavbě, tak i k její změně či zvětšení musíte předkládat projektovou dokumentaci s celou řadou vyjádření, závazných stanovisko a podobně. Jedno jediné záporné stanovisko může stavbu neuvěřitelně zkomplikovat.

Takže je za prvé důležité závazné stanovisko úřadu územního plánování – už tam může z územního plánu vyplynout požadavek na „širokou komunikaci“ . Zrovna tak tento požadavek může vznést správní orgán přes dopravu (většinou MěÚ trojkové obce odbor dopravy). A pak je nutné i stanovisko hasičského záchranného sboru, protože i oni mají vyhlášku kvůli možnosti zásahu.

Nejlépe je sehnat si znalého projektanta (který zná vaše úřady) a pokusí najít kompromisní řešení. Pokud vysloveně územní plán nepodmiňuje novou zástavbu takto širokou komunikací, pokračoval bych u hasičů (ve vyhlášce mají minimální šíři 3 m + obratiště když je cesta delší než 100m) a pak bych šel na MěÚ odbor dopravy …. A tam bych si ještě dopředu sehnal vyjádření dopravního inspektorátu, že i jim by stačila 3m komunikace…. A uvidíte…

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování