Dobry den, vlastnim pozemek cca 11x100m. Resim rekonstrukci stavajiciho kdysi davno docasne povoleneho mostku (dve zelezne icka + zeleznicni prazce). Projekt mam hotov, od povodi moravy, kam potucek spada, mam povoleni na stavbu. Ale narazil jsem na problem, ze mi nebude chtit vydat kladne vyjadreni zivotni prostredi na meu kvuli tomu, ze je mostek v biokoridoru. Nemam jinou moznost jak se k pozemku dostat, protoze z druhe strany je zase krajinna zelene, pres kterou nemuze vest cesta k rodinnemu domu. Je zde nejaka vyjimka v zakone v tomto pripade? Jeste pro info v nasi obci se minuly rok delaly pozemkove upravy a cca 30m od mojeho nove navrzeneho mostu je v pozemkovych upravach navrzen a zakreslen most, pro pristup na jine pozemky. Dekuji


Odpověď

No na opravu mostku bych se jich vůbec neptal. Opřel bych se o § 103 stavebního zákona bod 1 c). Ale může to mít v sobě háček. Jestli původní stavba byla jen dočasná, měl by ten úřad, který ji tenkrát povolil nařídit jí zbourat a to sám od sebe…..

S těmi biokoridory je potíž, ale existují projektanti biokoridorů, kteří by i takovou stavbu byli schopni zdůvodnit. Vím, že na Třeboňsku je specialista na tyto koridory Ing. Škopek. Zkuste jej na internetu dohledat. Oni někdy odborníci mají nakonec dalekovíc realistický pohled na věc, než my lidi na úřadech….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování