Dobrý den, máme zájem o pozemek, který je vedený v územním plánu obce Křtiny (JMK) jako stavební. Na ulici, kde se pozemek nachází jsou postaveny celkem 4 domy a další zbývajíci pozemky se prodávají taktéž jako stavební a jsou také vedeny v územním plánu obce jako stavební. Obecní cesta, která vede k pozemkům je zpevněná štěrková cesta má charakter spíše účelové cesty a nejedná se o veřejně přístupnou pozemní komunikaci (VPPK). Podle vyhlášky stavebního úřadu paragraf 20, odst. 4, vyhl. č. 501/2006sb. je možné zahajít stavbu rodinného domu pouze v případě vybudování VPPK. Domy, které tam již stojí byly postaveny před změnou vyhlášky. Obec cestu nemůže zafinancovat z veřejných peněz, protože tam nevlastní ani jeden pozemek a jednali by tak protizákonně. Podle jejich slov by to byl podvod. 1) Vybudování cesty je tedy na nových majitelích pozemků za pomocí vlastních zdrojů (stávajíc majitelé již postavených domů nemají zájem se finančně podílet na vybudování cesty)? 2) Opravdu má obec svázané ruce a nemůže komunikaci vybudovat? 3) Co prosím musí splňovat VPPK? Jaký je v reálu rozdíl mezi již stávající cestou, která tam je a využívá se k příjezdu k domům a VPPK? Děkuji, Marcela K.


Odpověď

Nezaměňujte prosím ochotu něco dělat a nemožnost něco dělat. Mohou dělat všelicos. K provedení komunikace, její opravy a podobně stačí pouze souhlas vlastníků pozemku pod touto komunikací. Písemný samozřejmě. Pak obec může na stavbu získat povolení (ohlášení) a stavbu může provést.

Ale u obcí se toto spíš řeší uzavřením smlouvy mezi vlastníky pozemků a stavebníky (budoucími stavebníky). Tam se třeba po složitém jednání dohodne, kdo a co zaplatí a nejlépe pak obec to provede a uhradí to z peněz stavebníků. Dřív se tyto smlouvy nazývali smlouvy o sdružených prostředcích, dnes smlouvy o stavbě. Je to o ochotě vedení obce těm lidem pomoci, ale někdy se to ani za zlaté prase nepodaří.

Podívejte se na posouzení stávající komunikace, zda je veřejná, zda je dostatečná z hlediska vyhlášky 501/2006 Sb., zda je v souladu s územním plánem obce je na úřadech. Asi jste to zjišťovali, ale šlo by o úřad územního plánování, MěÚ odbor dopravy a nakonec stavební úřad. Chtěl bych jejich stanoviska písemně nebo alespoň mailem a pak bych (třeba ve větší skupině stavebníků) začal znova vyjednávat s obcí…..





Kr

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování