Dobrý den, nová sousedka na nás dnes nabehla, že si na svem pozemku vedle nas, ktery nekolik let nepouzivala, postavi mobilhouse. To by nam nijak nevadilo, ale rovnou nam suse oznamila, ze podel celeho naseho plotu povede cesta, aby se k domku az na konec pozemku dostala a na konci si navic udela parkoviste. My mame strach, ze z cesty a parkoviste pujdou oleje a kapaliny primo k nam na pozemek a do studny. Dotaz zni, muze sousedka bez naseho souhlasu vybudovat cestu primo od hranice pozemku dva metry k nim na pozemek ? Není potřeba pro vybudování cesty povoleni ? Dekuji za radu..

Odpověď Tak potřebuje to výklad: minimálně mobilhous „něco“ vyžaduje od stavebního úřadu. Z hlediska st. zákona jde o výrobek plnící funkci stavby a tudíž není pravda to, co říkají prodejci, že to nic nepotřebuje.

Navíc i zpevněná plocha pro parkování a pro příjezd též „něco“ od stavebního úřadu vyžaduje. A teď pozor – zákon má spoustu variant, jak to má být povoleno a souvisí to zda obec má územní plán nebo nemá, zda je to v zastavitelné ploše atd. atd. Nejjednodušší způsob povolení je územní souhlas kombinovaný s ohlášením stavby (zjednodušuji) a ten jasně stanovuje povinnost podpisů sousedů přímo do situace. Tam když mu to nepodepíšete, tak úřad bude muset hledat složitější proces.

Ovšem v případě, že zákon v tom vašem případě umožní pouze vést územní a stavební řízení (příp. spojené stavební a územní řízení) jste jako sousedi pouze obesíláni a nesmíte zaspat a případně rychle písemně podat připomínky a námitky.

Ale , vím jak to v praxi chodí, mobilhouse vám tam instalují během hodiny, tak bych udělal hloupého a zavolal na stavební úřad, zda tam mají nějakou žádost. Měli by včas o takovémto záměru vědět. Navíc řada nových územních plánů má v regulaci přímo jako nepřípustné umisťování těchto výrobků. Prostě se to v některých místech do České krajiny nehodí.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování