Dobrý den.Prosím o radu.Před 8 lety jsme postavili novostavbu v jedné vsi.Vzhledem k tomu,že jsme již šedesátníci a po špatných zkušenostech se sousedy,jsme hledali místo,které by mělo výhled do přírody a eliminace sousedů na max .2 z obou stran.Ještě jsme se po telefonu se starostou obce ujistili,že není již plánovaná další výstavba domů v poli za naší zahradou.Dům jsme postavili a nyní majitel pole nechal vyjmout ornou půdu a plánuje nám do protisměru postavit 4 domy.Jsme na nervy,protože tyto domy nás samozřejmě naprosto zbaví soukromí,protože nám všichni budou vidět tkzv až do kuchyně.Nehledě na pozdější postavení pergol,popř.bazénů a hluku,kterého jsme se chtěli vyvarovat vybráním pozemku.Domy jsou docela blízko,budou sice sousedit zahradami,ale pozemky nejsou moc dlouhé.Je možné se nějak bránit?Tuším,že asi nic nenaděláme,ale již nyní trpím silnými depresemi z celé situace,protože znovu v našem věku již začínat nemůžeme.Děkuji za vysvětlení,jestli lze něco v naší situaci udělat,nebo je to zbytečné.Ani nevím,zda vůbec potřebují náš souhlas,zatím zde nikdo nebyl.Moc děkuji za rady.

Odpověď Podívejte, soused může plánovat, ale to dnes souvisí s územním plánem. Zjistěte si současně platný územní plán (buď na obci nebo na úřadu územního plánování) pečlivě si jej prostudujte a tam se dozvíte, zda podle něj soused může realizovat stavební parcely.

Jinak zákon (vyhláška) stanovuje základní odstupy staveb - u rodinných domů je to 10 metrů mezi stěnami, které obsahují okno z obytné místnosti.

Kdyby územní plán u souseda neuvažoval se zastavitelnou plochou a soused by teprve žádal o změnu územního plánu, můžete ještě v rámci námitek (připomínek) v té věci něco podniknout. Asi bych s dotazy začal na úřadu územního plánování.
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování