Dobrý den,

Chtěla bych poprosit o radu.Naši mají velký pozemek kde stojí Rodinný dům,chtěli jsme tam stavět ale bylo nam řečeno že to nelze.Pouze stavba o zastavěné ploše 25m2 do výšky 5m a 2m od hranice pozemku.Znamená to že můžeme postavit tak to malou stavbu o dvou patrech (max. Výška 5m)žít tam a kdyby se někdo ptal říct že je to pouze domek pro hosty?

Předem děkuji za odpověď.

Odpověď No jo ….. zase musí se do územního plánu, přesně si najít plochu a její regulaci (dnes to bývá veřejně přístupné na internetu). Tam je třeba hledat základní důvody, proč tam druhý rodinný dům nelze stavět. Samozřejmě zcela přesně by vám to měli vyložit na úřadu územního plánování.

Co se týká stavby do 25 m2, tak i tam neudělejte chybu. Pořádně si přečtěte celý § č. 79 stavebního zákona – bod o). Je tam důležitá věta: „ ……je v souladu s územně plánovací dokumentací………“.

Protože se dá očekávat, že třeba v územním plánu je obecně v uvedené lokalitě podmínka sedlových střech. Tedy ano, malé podkrovíčko lze udělat, ale ne dvoupatrový altán s rovnou střechou!!!

Co se týká prokazování trvalého bydlení, byl bych v klidu, jak by vám to úřad doložil? Že tam každé ráno je vidět váš manžel, jak v trenýrkách jde na zahradu? To by se i velikým úřednickým fanatikům u soudu vysmáli….

Ale ten územní plán si opravdu pořádně nastudujte…..

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování