Dobrý den,

zakoupil jsem pozemek, který byl inzerován jako stavební (dle územního plánu určený k zástavbě rod. domy). Před koupí jsem si nechal písemně potvrdit také stavebním úřadem. Na základě tohoto dokumentu jsem také vyřídil hypotéku a další náležitosti. Při samotné žádosti o stavební povolení se ale zjistilo, že skrze pozemek vede v územním plánu cesta a není zde možné stavět. Nepovolí to odbor územního plánování, které se od 1.1.2018 také vyjadřuje k žádosti. Jediná možnost je prý změna územního plánu. Dle bližšího zkoumání jsem zjistil, že na zmiňované cestě o 2 parcely níže ale již jiný dům stojí (před kolaudací); stejně tak na jiné parcele je v místě cesty vyvrtaná studna.
Nějak se nechci smířit s tím, že zažádám o změnu územního plánu a budu x-let čekat nebo že pozemek vrátím. Místo se mi moc líbí, do pozemku už jsem něco málo zainvestoval (přípojka ČEZ), mám hotový projekt domu řešený přímo na tento pozemek atd.
Mám nějaké další možnosti?
Moc děkuji
Jakub

Odpověď No, to je nadělení …. Stavební úřad neměl ani vloni potvrdit, že je to stavební pozemek, když v územním plánu je cesta …. Zjistěte, jak dlouho je územní plán schválen. Myslím, že je tam tříletá lhůta, kdy jej můžete napadnout. To znamená, požadujete, aby veřejně prospěšná stavba cesty z vaší parcely byla „vyjmuta“ – argument, že už na sousední parcele stejně stojí dům. Já jsem takovou žalobu ještě s nikým neřešil, ale zkusil bych to…Jinak je to na veliké soudy … které byste měl vyhrát… Ale zkusil bych dostat k jednacímu stolu vedoucího stavebního úřadu a vedoucího úřadu územního plánování a hledat nějaké řešení … Tím nic nezkazíte. On ani koridor pro cestu není naprosto přesně daný, vždyť zákonné měřítko územního plánu je 1:5000 a to znamená, že jen síla čáry znamená 1,5 m! To, že dnes na počítači územáři zvětší územní plán do měřítka 1:200 a pak tvrdí, že to koliduje není právně použitelné. Musí se vždy debatovat pouze nad zákonným měřítkem. Hodně štěstí Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování