Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli může Stavební úřad požadovat (pokud ano na základě jakého zákona, paragrafu, ...) vybudování místní komunikace na mém pozemku na mé náklady, pokud v platném územním plánu je tato komunikace vedena, ale tento pozemek přímo sousedí se stávající místní komunikací (kratší stranou) a s pozemkem, na kterém plánujeme výstavbu rodinného domu? Roh pozemku pro stavbu a místní komunikace je ve stejném bodě. Při dělení pozemku nám nikdo nekladl podmínky (rozdělili jsme pozemek pro budoucí komunikaci a parcelu pro stavbu).

Předem děkuji

Odpověď Dobrý den.

Dle stavebního zákona a Obecně technických požadavků na stavby pro bydlení platí, že k objektu pro bydlení musí být zajištěn přístup z komunikace pro zajištění obslužnosti objektu.

Stavební úřad tedy nepovolí stavbu pro bydlení, pokud pozemek, na kterém má stavba být, není přístupný komunikací minimálně obslužného typu.
Naopak neexistuje povinnost obce tuto komunikaci provést, ani hradit náklady na ni.
Proto po Vás úřad požaduje vybudování přístupové komunikace na Vaše náklady a Vašem pozemku. Jen v případech, kdy přístupovou komunikaci bude používat více objektů nebo má na vybudování komunikace zájem vlastní obec, je možné se zástupci obce dojednat spoluúčast obce.

ing. Štěpánka Čejdová NEMOinspekt
NEMOinspekt s.r.o.