Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Už jsme zoufalí. Máme pozemek uprostřed obce. Je tedy obestavěný domy. Chtěli bychom na něm postavit dům, ale řešíme problém s územním plánem. Pozemek je veden jako travnatý porost a je v zemědělském půdním fondu. Žádost o vyjmutí máme schválenou. Všichni ale tvrdí, že stavět nemůžeme, protože pozemek není platným UP určen ke stavbě. V novém návrhu, který by mel finišovat a stále nefinišuje už pozemek určen ke stavbě je. Zkoušeli jsme žádat o vyjimku Na odboru UP, ale bez úspěchu. Domy které okolo nás stojí v UP prý neexistují. Podotýkám, že tam stojí už mnoho let. Domy byly zkolaudovány a jsou evidovány v katastru. Jsme v intravilánu stejně jako oni. Nechápeme co se stalo když se intravilán rušil a proč domy nezaevidovaly. Kvůly tomuto faktu nebo chybě nemůžeme stavět. V pozemku máme hodně peněz a chceme se tedy dovolat práva. Existuje nějaká cesta? Můžete nás nasměrovat?? Moc děkuji za vyjádření. Zuzana M.

Odpověď Nepotěším vás. Územní plán je „svatý“. Pokud není změněn, platí až do posledního okamžiku starý územní plán a žádnou výjimku nelze udělit …

Pokud vznikne v územním plánu chyba, dá se naprosto teoreticky do jednoho roku podat žaloba a chybnou plochu soudní cestou opravit.

Ale pokud územní plán již platí leta, tak s tím nehnete. Jedině chodit se připomínat a připomínat, aby změnu dotáhli do konce.

Víte, územní plán je i o zodpovědnosti všech, kteří to projednávají a pořizují a stále mnozí k tomu tak nepřistupují…

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování