Dobrý den,

dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem ohledně nepovolené stavby. Na sousedních pozemcích byly bez povolení provedeny terénní úpravy v rozsahu větším než 10000m2 a s úpravou terénu větši než 1,5 m (došlo k zasypání meze/ přirozené prohlubně mezi poli) Těmito úpravami došlo v horní části k zamezení odtoku vody z našich pozemků a také nově spádováním vody ze sousedních pozemku na naše pozemky v dolní části území. Zahájení stavby proběhlo na jaře roku 2015, příjezdová cesta byla bez našeho vědomí a souhlasu zřízená na části našich pozemků. Od té doby bylo zahájeno řízení o nařízení odstranění stavby přerušeno žádostí o dodatečné povolení stavby- tato žádost byla stažena. Nově byla žádost položena po 17 měsících od data první žádosti. Na základě této žádosti bylo vydáno rozhodnutí o dodatečném povolení stavby. Vzhledem k tomu, že jsme ve všech probíhajících řízeních byli jako účastníci opomenuti, k této skutečnosti odvolali a připojili naše námitky ke stavbě. Rozhodnutí bylo zrušeno příslušným stavebním úřadem a provedeno nové řízení. V rámci místního šetření bylo zjištěno, že dokumentace vykazuje vady a investor byl vyzván k opravě dokumentace. Žádost byla opět stažena, i přes upozornění o pokračující stavbě stavební úřad stavbu nezastavil a ta byla v mezičase dokončena. Stavební úřad obnovil řízení o odstranění stavby a zaslal nám výzvu k účasti na kontrolní prohlídce. V jakém časovém horizontu je povinen stavební úřad o odstranění stavby rozhodnout. Kolikrát je možné žádat o dodatečné povolení stavby? Bude rozhodováno podle starého stavebního zákona, či novely?

Děkuji

Odpověď Tato vleklá řízení mají příliš velký „rozptyl“ jak se mohou vyvíjet. Ale předem bych uvedl v dnešní době zásadní otázku, je stavba (terénní úpravy) v souladu s platným územním plánem? Protože rozpor (nesoulad) s platnou územně plánovací dokumentací je chápán jako rozpor z veřejným zájmem. Druhá záležitost je stanovisko životního prostředí, to v tomto případě bude též docela zásadní.



Protože tento případ je velice složitý, zvážil bych obrátit se přímo na ombudsmana tel.: 542542 888. Ten totiž pro občany zdarma vysloví právní názor i s rozborem konkrétní situace a tento právní názor zašle nadřízenému orgánu i příslušnému úřadu, který to vyřizuje. Navíc docela přesně vyhodnotí dodržování správních lhůt a případné chyby v řízení.



Co se týká faktu, že dotyčný veze žádost zpět a opět ji po čase podá – to může být taktika a myslím, že žádný předpis nestanoví, kolikrát to může dotyčný udělat. Nicméně, jestli vezmu žádost o dodatečné povolení zpět a okamžitě nepodám novou (třeba v trochu odlišném rozsahu), tak úřadu nezbývalo podle mne nic jiného, než ve věci rozhodnout, ve valné většině případů o odstranění nepovolených terénních úprav.



No a cesta přes cizí pozemek bez souhlasu vlastníka je drzost, tam by úřad, který to má v pravomoci měl konat rychle…. Ale ač nemám zrovna úřad ombudstama v lásce (také pracuji na stavebním úřadu), tak bych v tomto složitém případě využil jeho pomoci…. Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování