Dobrý den.

V důsledku netěsnosti bednění se nám nepovedla betonáž ztužujícího věnce, který je současně překladem. TDI se obává poškození vlivem karbonatace. Jak bychom měli postupovat, aby byl výsledek opravy uspokojivý?



Děkuji za odpověď


Odpověď

Dobrý den.

Předpokládám, že se jedná o vyztužený věnec. Při karbonataci dochází ke ztrátě alkality cementového tmelu v důsledku působení vzdušného CO2 za přítomnosti vody. Tím dochází i ke ztrátě ochranné schopnosti betonu chránit výztuž, u které může docházet ke korozi. Pro tento proces je ideální relativní vlhkost vzduchu mezi 50 % a 70 %, případně kolísání vlhkosti prvku v důsledku nasycení a vysychání.

Vzhledem k významně nižším zjištěným pevnostem lze předpokládat, že bude usnadněn pohyb kapalin i plynů v betonu v důsledku rozšířeného pórového systému.
Pro ochranu konstrukce ztužujícího věnce proti vnikání doporučuji následující řešení.

Nevím, jestli je povrch nějak viditelně významně poréznější?

Pokud ano, bylo by nutné nejprve vyrovnat povrch. Pro vyrovnání navrhuji použít kombinaci adhezního můstku DENSOCRETE 222 a egalizační stěrky DENSOFIX.

Samotné uzavření by bylo provedeno pomocí materiálu DENSOCURE R (penetrace) a DENSOCURE R forte (nátěr). V tomto případě je potřeba vytvořit na povrchu film, kterým dojde k minimalizování vnikání vlhkosti do prvku.

BETOSAN s.r.o.