Podávala jsem žádost o výjimku pro průzkumný vrt, kde účastníky byli i sousedi, protože vrt stojí na věcném břemenu chůze a jízdy. Oni se odvolali, že kvůli studni, která stojí na kraji věcného břemene však nemohou k jejich nemovitosti projíždět nákladní auta a hasičský vůz. Městský úřad na základě jejich námitek vydal zamítavé rozhodnutí s tím, že přihlíží k normám pro pozemní komunikace a vozidlům by zbývalo 5 cm z každé strany na průjezd, což je prý málo. Já si však myslím, že by průjezd na zahradě neměl být posuzován podle parametrů "silnice", navíc soused má na konci věcného břemene stromy a keře, takže průjezd s vozi až k domu si znemožňuje sám. Můžete mi prosím poradit, zdali existuje norma, kterou bych mohla uplatnit v odvolání ? Děkuji.

Odpověď Výjimka se uděluje výjimečně. Takže, když někdo z účastníků řízení výrazně nesouhlasí, není divu, že úřad vydá zamítavé rozhodnutí. Rozhodl bych podobně.

Co se týká služebnosti (věcného břemene), tak je třeba si přesně přečíst text, jak jsou podmínky stanovené.

Zásadní odstupové vzdálenosti vycházejí z vyhlášky 501/2006 Sb. v platném znění. Studní se týká § 24 a). Příjezdová komunikace k rodinnému domu je definována v § 20 bodu 7 téže vyhlášky.

Ale ve vašem případě bych šel příjezd konzultovat k hasičům. Ovšem nejlepší je najít se sousedem smírné řešení a dospět k nějaké smysluplné dohodě. Poplatek za vydání výjimky je 5 000,- a propadne i v případě, že rozhodnutí je zamítavé….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování