Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně obnovy příjezdové cesty na pozemek. V katastru je pozemek veden jako ostatní komunikace, bývalým majetelem byla cesta na pozemek přerušena a léta nepoužívána (cca 30 let), jedná se o sjezd ze silnice II.třídy. Nemovitost jsme koupili a v tuhle chvíli bychom chtěli cestu obnovit což by pro nás znamenalo v nejjednoduším případě ostranit kamenou zídku. Při zaměření celého objektu nám bylo řečeno od zástupkyně z KSÚS, že to neni tak jednoduché, že je potřeba vypracovat projekt, poté podat žádost na policii a poté s tímto vyjádřením na KSÚS...možná jsem něco opomněl. Chtěl bych se zeptat jestli je opravdu nutné vše absolvovat, když už cesta byla v minulosti využívána a v katastru toto využití zapsáno. Max. poslat obrázek z katastru s vyznačenou cestou poslat na policii odbor dopravy, jestli budou s obnovou souhlasit. Příjde mi to trochu jako v kocourkově, když jednou něco fungovalo zase do toho muset šťourat přes úřednického šimla. Velice děkuji za vyjádření. A.Š.

Odpověď Já bych tuto situaci chápal následovně:

Protože je cesta stále v katastru nemovitostí vedena jako ostatní plocha- komunikace, tak právně podle mého nezanikla. Teď je potřeba zjistit, který stavební úřad má na starosti vaši cestu. Podle toho, co píšete, tak by mělo jít o účelovou komunikaci a ta na rozdíl od místní komunikace dnes spadá pod speciální stavební úřad – a nejčastěji to bývá MěÚ odbor dopravy tzv. trojkové obce (bývalý okresní úřad). Tam by stálo za to oznámit a udělal bych to písemně udržovací práce na cestě, měli by na to odpovědět, e to nic nevyžaduje a že to berou na vědomí. Potom byste mohli přerušení odstranit.

Ale pokud vám speciální stavební úřad odpoví, že třeba požadují předložit tzv. pasport stavby (zjednodušená projektová dokumentace), tak na to mají právo. No a nakonec zůstane otázka potvrzení (tedy především právní), či nepotvrzení sjezdu. To je dnes podle dnešních předpisů dost komplikované. Ale začněte tím, co nic nestojí a pak uvidíte…..a toto se po republice bude řešit asi dost odlišně místo od místa.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování