Dobrý den, zajímalo by mě, zda je nějaké ochranné pásmo okolo hranice pozemku. Mám pozemek s rodinným domem a hned za plotem je pole, kde je každý rok kukuřice nebo obilí. Letos je tam řepka. Když však zemědělci ošetřují, tak např. granulované hnojivo léta až 2 m na můj pozemek. Vzhledem k tomu, že je zde letos řepka a ta se ošetřuje postřikem, který je zdraví škodlivý a já mám okolo plotu vysázené borůvky, tak je jasné, že je postřik zasáhne. Navíc chci realizovat jezírko a nerada bych, aby mi kvůli různým hnojivům či postřikům uhynuli rybky atd. Je tedy nějaké pásmo mezi plotem a výsadbou, aby k tomu nedocházelo ? děkuji JP

Odpověď Dobrý den,

váš problém řeší „občanský zákoník“ – níže jsem vám zkopírovala relevantní paragrafy. Případně doporučuji pročíst další ustanovení, která se k dané věci mohou vztahovat.

Dle mého názoru je vámi popisovaný problém zejména na domluvě s vlastníkem pole, můžete mu v podstatě pohrozit občansko-právním řízením, pokud ovšem prokážete, že vám způsobuje škodu a on toto tvrzení nevyvrátí. Já doposud řešila de facto jen výsadbu stromů v těsné blízkosti sousedního pozemku – tedy § 1017.



Omezení vlastnického práva

§ 1013

(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

(2) Jsou-li imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, který byl úředně schválen, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích, i když byla újma způsobena okolnostmi, k nimž se při úředním projednávání nepřihlédlo. To neplatí, pokud se při provádění provozu překračuje rozsah, v jakém byl úředně schválen.

§ 1014

(1) Ocitne-li se na pozemku cizí movitá věc, vydá ji vlastník pozemku bez zbytečného odkladu jejímu vlastníku, popřípadě tomu, kdo ji měl u sebe; jinak mu umožní vstoupit na svůj pozemek a věc si vyhledat a odnést. Stejně tak může vlastník stíhat na cizím pozemku chované zvíře nebo roj včel; vletí-li však roj včel do cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k náhradě.

(2) Způsobí-li věc, zvíře, roj včel nebo výkon práva podle odstavce 1 na pozemku škodu, má vlastník pozemku právo na její náhradu.

§ 1015

Způsobila-li movitá věc na cizím pozemku škodu, může ji vlastník pozemku zadržet, dokud neobdrží jinou jistotu nebo náhradu škody.

§ 1016

(1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.

(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.

(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.

§ 1017

(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.



Přeji hezký den.

Obecně – záleží, jakým postřikem se sousední pole ošetřuje. Každý přípravek má stanovené jiné ochranné pásmo, ale důležitá informace je, že tyto předpisy skutečně existují.



Víc nevím, ale u nás se na zemědělské správě touto problematikou zabývá pí Ing. Zuzana Hrušková 602 291 435, která by určitě byla pak schopna odpovědět zcela přesně.



Kr

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování