Dobrý den, na sousedním pozemku o šířce 20m se sousedé rozhodli postavit poměrně velký dům. V tuto chvíli probíhá stavební řízení a bod sporu je ve vzájemném odstupu staveb. Jejich projekt počítá s umístěním 3m od společných hranic pozemku a odstupem 7m od našeho domu s protilehlou stěnou o výšce 9m. Podali jsme námitku dle vyhlášky č. 501/2006 Sb. par25 ods 4. vzhledem k tomu, že máme v protilehlé stěně okno do obytné místnosti. Bylo nám řečeno (projektatem i stavebním úřadem při místním šetření), že tento pod nelze uplatnit a máme si dočíst ods. 2, který údajně neguje odst 4. (Vzhledem k tomu, že se nejedná stísněné podmínky, nám to nedává smysl). Žádné další vysvětlení jsme nedostali. Děkuji


Odpověď

Dobrý den,
dle vyhlášky č. 501/2006 Sb. par25 odst. 2 je vše v pořádku. Ovšem tato vyhláška přestane k 1.7.2023 platit. Ovšem řízení zahájená „po staru“ se po staru dokončí.
Odstup roven výšce vyšší z protilehlých stran platí pouze u bytových domů. Takže z hlediska platných předpisů je vše v pořádku.

Ale i přesto obrana existuje – v řízení jste účastníci a nemusí být splněn normový požadavek na oslunění. Takže kdybyste v tomto duchu podali námitku, stavební úřad by měl nechat projektovou dokumentaci doplit o tento diagram a samozřejmě i o závěr, zda norma je splněna.

A i kdyby i tento diagram vyšel, máte stál možnost občansko-právní cestou se domáhat úpravy projektové dokumentace. Ovšem to podstatné je, jak váš sousedský vztah bude vypadat po 10ti letech? No, budete v takovém prostředí schopni nějak lidsky žít….. Tak hodně štěstí a pytel plný moudrosti….

Můžete si zažádat o diagram zastínění.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování