Dobrý den,



před dvěma lety jsme koupily pozemek, který je směrem k sousedovi svažitý. Abychom na pozemku mohli postavit rodiny domek postavili jsme ve svahu opěrnou zeď. Když jsme tento rok požádali souseda o souhlas se stavbou, kvůli opěrné zdi nám stavební povolení zamítl. Technologický postup byl při stavbě zdi dodržen. Bohužel jedna část zdi má více než metr ( cca 120 cm ). Soused ve vyjádření pro stavební úřad řekl, že má kvůli zdi na svém pozemku mokro a že nesouhlasí se stavbou RD jelikož jsme pozemek uměle navýšily o 1,4m i když se výška našeho pozemku nezměnila a plánujeme postavit 7,6 m RD, což by znehodnotilo jeho pozemek. Zeď je z naší strany vysoká pouze 15 cm, navíc není postavená přímo na hranici pozemku. Za zdí máme ještě celý metr. Chtěla bych se tedy zeptat jak se počítá výška opěrné zdi a zda je toto důvodem k ukončení stavby. Jsme ochotní snížit místo zdi, které je vyšší než metr.



Předem velice děkuji


Fotky


Odpověď

Co nám říká stavební zákon? §79 odst. 2 f): rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují …. opěrné zdi do výšky 1 m….. Takže takováto zeď nepotřebuje z hlediska stavebního úřadu „nic“ Jak se měří? No, ve skutečnosti to nikdo neví….. ale já bych normálně přiložil k současnému terénu metr a z té vyšší části (pokud terén z druhé strany je dosypán) bych odečetl výšku. Jednou jsme měli případ, že to jeden ze sousedů přehnal a udělal zídku vysokou 125 cm. Aby ji nemusel bourat, tak ji před soudem dosypal 30ti cm rašeliny a tvrdil, že to nepodléhá zákonu. Ale soud mu nenaletěl, uzavřel to jako účelovou úpravu a prohlásil zídku za „černou stavbu“.

Ale co nyní dál? Když vám soused nepodepíše souhlas se stavbou, tak se musí jít do řízení (většinou spojeného územního a stavebního). Soused je účastník tohoto řízení, může podávat námitky a co nejhorší je, může se do nekonečna stále a stále odvolávat. Když si vezme vyčuraného právníka, tak vám stejně na několik let zablokuje vydání povolení.

Tady se prosím myšlenkově zastavte a chvíli přemýšlejte. Myslím, že potřebujete vyčerpat všechny varianty, jak se sousedem vyjít. Zkuste mu nabídnout, že zídku snížíte nebo mu zkuste nabídnout položení drenáže podél zídky….. prostě je to psychologická hra s nejistým výsledkem. Ale několikrát jsem za život zažil zázrak, jednou se do takovéhoto sporu vložil pan farář (velice rychle pochopil, že ten „zlý soused“ závidí kolegovi za plotem mladou manželku) a řekl tomu dotyčnému, že závidět je hřích a závidět mladou manželku je dvojnásobný hřích. Soused byl věřící katolík a od té doby dal pokoj….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování