Dobrý den,

prosím o návrh řešení opravy monolitického betonu podezdívky plotu. Dochází k odlupování povrchové vrstvičky, z boku. Na horním povrchu jsou betonové tvárnice (stříška).

Děkuji 


Odpověď

Dobrý den.

Pravděpodobně došlo k oddělení cementového mléka (cement s vodou) na povrchu konstrukce. Nejedná se o podklad, který by byl vhodný k aplikaci dalších vrstev. Pokud je jádro betonu odolné vůči mrazu, lze volit následující postup.
Doporučuji tedy nejprve očistit podklad, ideálně tlakovou vodou, nebo alespoň drátěným kartáčem a následně plošně převrstvit pomocí tenkovrstvé stěrky.
Pro převrstvení je možné použít materiál DENSOFIX SF, v tom případě by bylo vhodné očištěný podklad penetrovat jednosložkovým adhezním můstkem DENSOCRETE 222. Alternativně lze použit materiál DENSOCRETE 555, mělo by stačit v předstihu podklad provlhčit.
Oba materiály je možné nanést ve vrstvě 2 - 3 mm.

Povrch konstrukce je vhodné hydrofobizovat (FOBISIL extra W), protože konstrukce není izolována od terénu a není mi známa informace ohledně odolnosti betonu vůči cyklickému působení mrazu. Hydrofobní impregnace omezí vnikání vody do konstrukce a tím i případné poruchy.

BETOSAN s.r.o.