Dobrý den, měla bych dva dotazy, oba se týkají vinylové podlahy. Máme lepenou vinylovou podlahu cca 10 let, na kratších stranách se nám pár let zpět udělaly spáry, myslím, že všude cca 1-2 mm. Samozřejmě to nevypadá hezky a teď řeším, zda podlahu vyměnit, ale pak bude komplikace stávající kuchyně a vestavné skříně, které nechci kvůli podlahy demontovat. Má s tímto někdo zkušenost, stalo se vám taky? Měnili jste podlahu? Nebo snažil se někdo opravit pomocí nějakého pružného tmelu, kterým spáry vyplnil? A pak jak ještě povrchově ošetřit, protože si myslím, že se tmel vytíráním ze spár vytrhá. Nějaký lak nebo něco? Druhý dotaz se týká údržby vinylu. Má někdo dobré zkušenosti s nějakým přípravkem nebo nějakou fintu na odstranění šmouh z podlahy. Např. děti zkoušely novou kolobku a zabrzdili, no a na podlaze je hned šmouha, půjde to vůbec nějak odstranit? Díky moc za vaše zkušenosti a tipy.


Odpověď

Dobrý den,

Tímto reaguji na Váš dotaz ohledně vinylových podlah – rozestupování krátkých spár. Je to problém všech lepených vinylových podlah, viděl jsem spáry od desetin až po milimetry jak píšete Vy. Vzniká to fyzikální roztažností materiálu – vinylu. Velikost je závislá na podmínkách při kladení, užívaní a ostatními vlivy např. podlahové topení.

Při kladení by materiál měl být dobře aklimatizován, klast v tepelných podmínkách při kterých bude další užívání, vytvrzení lepidla po dobu 72 hodin bez tepelného namáhání, dobré zaválení po kladení …

Při užívaní dochází k tvorbě spár při tepelném namáhaní sluncem – okna, dveře jižní , západní strana – lze eliminovat zastíněním, v zimě masivní větrání při venkovní teplotě -10°C. Tzn vyhnout se veškerému extrémnímu tepelnému namáhání podlahové desky.

S tím souvisí i podlahové topení snažit se držet tepelnou křivku ideálně v rovině – viz výše.

Teď zhruba víme jek spára vzniká a co s ní? Vrácení do výchozího stavu nelze, tyto defekty jsou trvalé. Lze je řešit spárováním tmelem od Mapei. Dnes už se používají lepidla se skelným vláknem, která jsou schopna částečně eliminovat tyto vlivy.

Na údržbu doporučuji chemii od Dr Schutze ve stavu jak podlahu popisujete ji potřebuje vidět technik, který doporučí repasi pravděpodobně hloubkovým vyčištěním a následnou úpravu politurou nebo lakem a doporučí Vám další údržbu.

Takhle velmi stručně, podrobněji lze konzultovat telefonem nejlépe na místě.

S pozdravem Tomáš Hrdlička

FERTIG s.r.o.