Podzimní údržba dřevostavby. O co se postarat?

Odpověď Dřevostavba má velkou výhodu v tom, že nevyžaduje žádnou speciální údržbu. Stačí se jí věnovat jako každému jinému domu. S podzimem přichází pár důležitých úkonů, které byste ale neměli zanedbat.

Jedním z nich je například čištění okapů. Padající listí snadno okapy ucpe a sníží se jejich průtok (což se v deštivém podzimu vůbec nehodí). Přetékající voda navíc snižuje životnost okapů.

Máte venkovní kohoutek na zalévání zahrady? Nezapomeňte na jeho zazimování. Máte dvě možnosti. Buď pořádně obalíte kohoutek například minerální vlnou, aby nezamrzl, nebo z trubky úplně vypustíte vodu (to je jistější způsob). Podobně postupujte i v případě studny. Zamrzlé vodovodní trubky dokážou napáchat pořádnou neplechu, která stojí nemalé peníze i starosti.

Jak vypadá fasáda? Pokud vidíte, že už je znečištěná, doporučujeme ji omýt. Znečištění je hodně závislé na místě, kde dům stojí a na jeho orientaci ke světovým stranám. Náchylnější je zpravidla severní strana, která trpí na porůstání mechem. Na stěně otočené k rušnější ulici se zase bude usazovat více prachu.

Na trhu koupíte řadu čisticích prostředků určených přímo na fasády a spolehlivě likvidují i mechy a řasy. Nejdříve naneste čistič, a pak použijte vysokotlaký přístroj. Musíte ale zvolit správný tvar trysky a úhel, pod kterým fasádu čistíte. Pokud by byl tlak příliš silný, mohlo by dojít k poškození fasády!

Ani ta nejpečlivější údržba domu vám nepomůže, pokud nebudete správně větrat. Je důležité větrat pravidelně a dostatečně, jinak hrozí zvýšená vlhkost v domě a s ní spojený výskyt plísní. Relativní vlhkost vzduchu v obytné místnosti by se měla pohybovat kolem 40-60 %. Nejvíc vlhkosti vzniká při vaření, koupání, sprchování a sušení prádla. Čtyřčlenná rodina vydýchá během jednoho dne až 125 l vody. Je nepravděpodobné, že byste stihli pořádně vyvětrat pouze okny. Doporučujeme vám proto řízené větrání. Ať už od Siemens, které je součástí našich dřevostaveb SMART, nebo rekuperaci. Pak si můžete být jistí, že doma budete mít zdravé mikroklima.

Na podzim a v zimě máme tendenci větrání omezit, protože už topíme. To je ale špatně. Na podzim i v zimě musíte větrat stejně jako v jiná roční období.
RD Rýmařov s. r. o.