V roce 1945 otec odkoupil rod.domek po něm.důstojníkovi. Doposud bylo vše v pořádku, až do té doby, kdy začala digitalizace obcí. Zjistilo se, že polovinu domů máme na lesním pozemku. Nikde nejsou žádné záznamy o pozemcích ani o velikosti zastavěné plochy. Nyní nás lesy žádají o zaplacení poloviny domu . Co s tím. Děkuji Nádvorníková

Odpověď To je hodně extrémní případ. Napřed zkuste dohledat co nejvíc dokladů. Hlavně kupní smlouvu z toho roku 1945. Někde musí být - katastrální úřad, pozemková kniha….V té kupní smlouvě bude velice přesně popsaný předmět koupě (například rodinný dům č.p. …..) Že by váš otec kupoval jen půl rodinného domu?

Ještě se dost často setkávám s tím, že pozemky při digitalizaci nadělají lidem starosti. Často najednou je váš dům kusem na cizím sousedním pozemku. Tedy nikdo nerozporuje dům, ale pouze pozemek na kterém stojí.

Někdy si jen lidi včas nepřečtou vyhlášku a nepřipomínkují zjevné nesrovnalosti, které se při digitalizaci mohou vyskytnout. Ale připravte se na to, že budete možná muset jít k soudu a nic jiného vám nezbyde.

V každém případě navštivte katastrální úřad a zkuste si z jejich strany všechno vysvětlit i ten fakt, že jste možná něco přehlédli. A neobejdete se určitě v případě pokračujícího sporu bez právníka – Lesy ČR mají celé právní oddělení a po této stránce jako obyčejný člověk jste v nevýhodě.

Takže znovu: navštivte stavební úřad (mívají archivy až do 19tého století), pak katastrální úřad, pak pozemkovou knihu, doma prohledejte skříně a vše co seženete, tak si dejte do složky. Z právníků si zkuste vybrat někoho, kdo podobné věci řešil.

Asi jsem vás nepotěšil, ale nevzdávejte to.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování