Dobrý den.

Před cca 15ti lety jsme svépomocí přistavěli část rodinného domu na okraji Prahy. Jednalo se přistavění cca 2x2,5m (dům cca 10x10m), abychom narovnali půdorys "na čtverec", protože tato část byla "vykousnutá dovnitř".

Protože manželka je vlastníkem nemovitosti i pozemku jen 3/4 z důvodu dlouhodobě nedořešených dodatečných dědických vztahů, tak jsme to hloupě riskli bez stavebního povolení, protože jsme považovali ji za většinového vlastníka a jednalo se o navýšení hodnoty nemovitosti a nebylo to v zásadním stavením rozporu.
Jenomže satelitní mapa a katastr se nemýlí a tak samozřejmě na změnu přišli. Nedávno přišel dopis s žádostí o vysvětlení změny. Chtěli bychom to řešit dodatečným stavebním povolením, ale podle toho co jsem četl by měla stačit i jen ohláška - nicméně pořád nevím jak je to s tím, zda potřebujeme souhlas i všech menšinových vlastníků či nikoliv...?
Prosím, poradíte ? Nechci se ptát na Stavebním úřadě, protože tam se hájí v první řadě zájamy státu. Děkuji moc.

Odpověď Svým způsobem složitý dotaz. Tak 1. – dodatečně nejde vydat ohlášení stavby. Vždy se musí zahájit řízení o odstranění stavby, to je pak přerušené, když zažádáte o dodatečné povolení stavby. Ale to nejde bez podepsané žádosti všemi spoluvlastníky vést a podle mne jediná cesta je požádat stavební úřad o přerušení kvůli předběžné otázce a jít k soudu. Podle mne bez dořešení této otázky to nejde dotáhnout…..

Ale můžete ještě zkusit jednu věc (nesmíte mně prozradit). Totiž ta přístavba je tam už tak dlouho, že nikdo není schopný prokázat, zda to přece jen nemělo nějaké povolení. Možná to stavěli vaši rodiče a kdo ví jak to tenkrát bylo. Já bych toto (pokud není problém se sousedy) řešil jinak. Pokud bych úřad přesvědčil, nechal bych udělat geometrické zaměření stavby, třeba i tzv. pasport stavby (to jsou jednoduché plánky skutečného stavu) a s písemným souhlasem stavebního úřadu – to znamená potvrzení existence stavby bych to podal na katastrálním úřadě – tam se to ale může zablokovat, ale to důležité jakýsi náhradní doklad (tj. to potvrzení existence stavby od stavebního úřadu) byste již měli.

Tak to zkuste.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování